Sosyal medya iktidarın kontrolünde

Türkiye Bölge Sorumlusu Azzam Alameddin ve beraberindeki şirket yetkilileri iktidarla anlaştı.

Sosyal medya iktidarın kontrolünde

Facebook’un Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Bölge Sorumlusu Azzam Alameddin ve beraberindeki şirket yetkilileri, bugünkü TBMM bilgilendirme toplantısıyla ilk kez Türkiye kamuoyu önüne çıktı. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisans mezunu olan Alameddin, Facebook Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil ve Facebook Türkiye Temsilcisi ile ilk kez kameralar karşısına çıktı. Facebook Türkiye Temsilciliği’ni üstlendiği açıklanan Madoka Turkey şirketi adına Avukat Ali Ozan Karaduman, TBMM’deki toplantıya katıldı.

AKP’nin MHP’yle birlikte TBMM’de oy çokluğuyla kabul ettiği ve geçtiğimiz sonbaharda hayata geçirilmiş sosyal medya düzenlemesi kapsamında Facebook, Twitter, Instagram gibi mecralara Türkiye’de resmi temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmişti. Bu kapsamda Facebook’un görevlendirdiği temsilci hakkında bugün TBMM’ye, basına ve kamuoyuna bilgi verildi. Aynı yasal düzenleme kapsamında kurulmuş olan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda yapılan toplantıda, Facebook’un AKP’li milletvekillerine yönelik tutumuyla hükümetle iyi ilişkiler yürütmeyi amaçladığı izlenimi ortaya çıktı.

AKP’li Yayman, “Talebimiz şudur: Temsilcilik açılmasının sözde değil, özde olmasını istiyoruz” diyerek kağıt üzerinde değil yönetimiyle personeliyle sosyal medya mecralarınca temsilcilikler kurulmasını istediklerini söyledi.

“FACEBOOK’TA TÜRKİYE TEMSİLCİSİYİZ” GÜVENCESİ

Facebook (Meta) şirketi Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Bölgesi Sorumlusu Azzam Alameddin ise, “Kullanıcılarımızın güvenliğine ve ifade özgürlüğüne, insan haklarına, ülkenin ulusal çıkarlarına önem veriyoruz. Bizler her zaman güvenlik ve özgürlük arasında dengeyi kurmaya çalışıyoruz. Meta, ülke üstü bir şey değil. Kendimizi sizden üstün görmemiz mümkün değil” dedi.

Facebook’un ilkesel olarak görüşmeye her zaman açık ve kamuyla yapıcı müzakereler yürütmeye önem verdiğini anlatan Alameddin, “Facebook, Instagram, Meta olsun fark etmez. Bizler sorumlu inovasyon yapmaya çalışıyoruz. Platformun dürüstlüğü ve kullanıcılarının güvenliği bizim için başlıca ilkelerden bir tanesidir” ifadesini kullandı.

VOA Türkçe'den Yıldız Yazıcıoğlu'nun haberine göre komisyonda soru – cevap bölümünde ise, AKP’li vekillerce ilk sorular alındığı sırada Komisyon Başkanı Yayman’ın toplantıyı bitirme saati uyarısında bulunması ise gerileme yol açtı.

Kısa süreli gerilim sonrasında Alameddin, AKP’li Zeynep Yıldız’ın, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın Filistin paylaşımının Instagram’da silinmesi sorusunu cevapladı. “Hatalar oldu. Filistin vakasında otomasyon hatası oldu. Hashtag vardı orada, bloke edildi. Hashtag bloke edilince El Aksa Camisi ile ilgili tüm postlar da bloke edildi otomatik olarak. Bu hatalar şimdi azalmaya başladı” diyen Alameddin, otomasyon sistemini iyileştirmek istediklerini söyledi. Alameddin, “Kendi adıma da konuşabilirim şimdi; her zaman kalbimde Türkiye'nin, bölgenin çıkarlarını taşıyorum” ifadesini kullandı.

Bu arada Alameddin’in İngilizce yaptığı açıklamalar komisyon tutanaklarında yabancı dil olması itibariyle “X” olarak yazıldığından, yer almadı.

Süre darlığı nedeniyle AKP’li Yayman, toplantı sonunda Facebook adına Sezen Yeşil’in özellikle muhalefet milletvekillerince yöneltilen kişisel verileri koruma, hangi verilerin hükümet ile paylaşılacak olması, reklam konusundaki rakamlar, Türkiye’ye verilecek gelir gibi soruların ise yazılı cevaplanmasına karar verdi.

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2024, 03:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER